top of page

Lezingen

Ik geef verschillende lezingen.                                                  

Alle lezingen duren ongeveer 2 uur, met een pauze van ongeveer een kwartier erbij.                                                                                   

Bij alle lezingen maak ik gebruik van een PowerPointpresentatie. Plaatjes en beelden spreken nu eenmaal meer tot de verbeelding dan alleen maar gesproken tekst.                      U kunt mij benaderen via het contactformulier als u interesse heeft in één van de lezingen.  

U kunt mij natuurlijk ook bellen, dan kunnen we meteen een afspraak maken. 

Kosten van de lezing.   

Bij alle vier de lezingen zijn de kosten € 45,-- per uur. Daarnaast komen nog de reiskosten. Deze bereken ik via google- maps, de snelste route per auto naar de plaats van bestemming. Kosten  € 0,25 per kilometer.    

Ik zou het leuk vinden om bij u een lezing te komen houden. 

De Apotheektuin

Ik vertel over de geschiedenis van kruidengeneeskunde van duizenden jaren terug tot nu. Het oude Egypte, maar ook over de Franciscaner nonnen en monniken. Er komt ook een stukje Heksenvervolging naar voren, omdat de Heksen nu eenmaal de kruidenvrouwen van toen waren. Ik vertel onder andere over signatuurleer, de apotheektuin en het ontstaan van de huidige medicijnen die afgeleid zijn van de kruiden.                                                                                  

Tenslotte komt er nog een stukje over mijzelf en mijn praktijk aan bod, met wat praktijkvoorbeelden. 

Alle Heksheid op een bezem

In deze lezing vertel ik over allerlei dingen die te maken hebben met Heksen. Hun geschiedenis. Waarom droegen ze zwarte kleding of vlogen ze op een bezem. Waar komen onze paaseieren en de paashaas vandaan. Wat hebben Heksen met puntschoenen, zwarte katten, kraaien, ratten, wierook, kerstballen, Halloween en pompoenen te maken en nog veel meer.                                                                                  

De bedoeling van deze lezing is om de kijk op Heksen niet meer zo negatief te laten zijn, omdat Heksen de kruidenvrouwen en wijzen waren en aanzien hadden voor de vervolging. De negatieve naam hebben ze gekregen van het christendom en de filmindustrie. 

Wilde paddenstoelen

Gezwam over paddenstoelen

Ik neem u mee in de wondere wereld van de paddenstoel. Aan de hand van dia's laat ik u het ontstaan van een paddenstoel zien. Krijgt u een kijkje in de enorme verscheidenheid van vormen en kleuren. Allerlei bijzonderheden komen aan bod. Zoals eetbaar of giftig. Alle seizoenen van het jaar. Verschillende bodemsoorten: op bomen, bladeren, in het gras of op zandgrond  enzovoorts.                                              Daarnaast is er ook een stukje geneeskrachtige werking van paddenstoelen die aan bod komt.                 Na deze lezing, kan ik u verzekeren, loopt u niet meer normaal door het bos en zult u nog regelmatig aan mij denken en aan deze lezing.                                                                              

Naast deze lezing is het ook mogelijk om  een excursie te organiseren. Dan gaan we daadwerkelijk het bos in om, wat u tijdens de lezing heeft gezien en gehoord, nog eens dunnetjes over te doen. 

Edelstenen en mineralen

Bij deze lezing vertel ik van alles over edelstenen en mineralen. Welke vormen, kleuren en hardheid komt er voor en hoe is dat ontstaan.    Hoe werden ze in de geschiedenis gebruikt. Hoe worden ze geslepen, of getrommeld.                                   

Daarnaast komt uiteraard ook de geneeskrachtige werking van verschillende stenen aan bod.  

Kortom een interessant onderwerp om ongeveer een uur mee te vullen. 

Image by Edz Norton
bottom of page