top of page

Geschiedenis van kruidengeneeskunde...
en dus van Heksen

In het stuk over kruidengeneeskunde staat dat de oude kruidengeneeskundige wijze vrouwen of Heksen waren. Hier wil ik even verder op doorgaan, want ik leef als een Heks. Waarom zou je jezelf uit willen schelden als Heks? Voor mij is het woord 'Heks' al jaren geen scheldwoord meer. Als ik je even mee mag nemen de geschiedenis in, zal ik het uitleggen.  

De Britten hebben hun woord voor Heks 'Witch' afgeleid van hun Angelsaksische voorouders. Die noemden hun geestelijke leiders 'Wicce' (indien een vrouw) en 'Wicca' (indien een man). Deze woorden betekenden 'wijze' of 'ziener'.  

Ook de vroege Kelten beschouwden het woord 'Witch' als een eervolle en wenselijke titel die automatisch aan de voornaam voorafging. Ik zou in die tijd in plaats van Mevrouw Bult, simpelweg Witch Mieke geheten hebben. De titel drukte een sociale superioriteit en aanzien uit en werd geïnterpreteerd als aanduiding voor 'Goede mens' of 'Mens die de gewoonten van het land in ere houdt'.  

In de Germaans geschiedenis komen we vergelijkbare betekenissen tegen, in de vorm van de benamingen 'Wit' of 'Witan' voor 'weten' of 'zien'.  

Helaas is het gevoel bij het woord Heks door onbegrip bij de vroege Christenen 180 graden omgeslagen en wordt deze ooit zo positieve titel vaak alleen nog maar als scheldwoord toegepast.  

Als ik tegen mensen zeg dat ik een Heks ben, dan moet ik mezelf altijd verdedigen. Heksen zijn in de moderne tijd nog steeds per definitie negatief. Door de associatie van 'puurheid' en 'goedheid' met het woord 'wit' voor het woord 'heks' te plaatsen hoop ik de complete benaming op een positieve manier over te laten komen en de negatieve lading ervan te verminderen. Witte Heks dus!  

Heksen gaven hun kennis mondeling door en later schreven zij de ervaringen op in een boek: "book of spells" of zoals ik zeg... mijn Heksenboek. Deze boeken werden niet doorgegeven aan een volgende generatie. Je maakte je eigen boek.                    

Mensen die van mij kruidenles krijgen raad ik aan om ook een mooi boek uit te zoeken om je eigen leringen en ervaringen in op te schrijven. 

Mieke 01.JPG
bottom of page